RondleidingKnippen en stekken van plantjes

Jaarlijks worden er op ons bedrijf ± 250.000 stuks stekken gemaakt in tray’s waarvan een aantal soorten met meerdere stekken per cup.


Maaimachine gebruikt voor het terugknippen van planten
 

Door gewassen enkele malen te maaien of te knippen wordt een mooie bossige kwaliteit behaald.Overzicht van verschillende heestersoorten gekweekt in de kas

Plantgoed wordt grotendeels opgekweekt in onze kas zodat een optimale groei behaald wordt.


Planten worden opgepot met een oppotmachine van Demtec
 

Jaarlijks worden er ± 12000 stuks P9,5 en ± 300000 stuks leverbare planten opgepot in verschillende potmaten, waaronder C2, C3, C5, C7,5 en C10.Verschillende planten op het containerveld buiten na het oppotten

Planten vlak na het oppotten aan het begin van groeiseizoen.Planten (eonymus) na het oppotten in de kas

Een klein aantal soorten worden in de kas opgekweekt waaronder Euonymus.


Planten worden geknipt met een automatische knipmachine

Met een knipmachine worden de planten geknipt en bijgewerkt met de hand.

Diversiteit van soorten planten op de kwekerij

Bovenstaande foto geeft een goed beeld van de diversiteit aan soorten welke op ons bedrijf worden gekweekt.Mixkarren van verschillende soorten planten
Een mooi voorbeeld van de mogelijkheid tot het samenstellen van mixkarren.

 

Afzet

Vanwege ons brede assortiment beleveren we diverse afzetkanalen zoals exporteurs, handelsbedrijven, tuincentra en hoveniers in heel Europa. Bij ons is zowel de grote als de kleine klant op het juiste adres.

Ondanks het goed onkruidvrij houden van de planten tijdens de teelt worden deze voor het afleveren nogmaals gecontroleerd op mos en onkruid zodat u gegarandeerd bent van een schoon product. Ook kunnen we op verzoek de planten voorzien van onze eigen foto-etiketten.

De planten worden meestal afgeleverd in boxpallets of op CC-containers. In overleg met de klant zijn ook andere mogelijkheden van verpakken geen probleem.

Het transport van de planten wordt ook in overleg met de klant geregeld.

Vorkheftruck met buffertafel
Door met de juiste machines te werken kunnen wij alles efficient verwerken.


Etiket van cytisus praecox allgoldEtiket van hydrangea macrophyllia masjaEtiket van potentilla fruticosa red ace
Voorbeeld van onze eigen etikettenlijn.

 

Teelt

Een groot gedeelte van het uitgangsmateriaal wordt op ons bedrijf zelf gemaakt door middel van stek. Er wordt uitgegaan van kwalitatief goed stekhout. Wanneer het stek goed beworteld is, wordt het meerdere malen gemaaid waardoor er een mooi vertakt plantje ontstaat.

Stek die goed beworteld en vertakt is

Een gedeelte van de stekken wordt opgepot naar een P9.5 voor een plantgoedfase. Door enkele malen te knippen of maaien wordt een mooie compacte plant verkregen.

Het overige gedeelte van de stek wordt rechtstreeks naar een 2 of 3 liter container opgepot. Dit gebeurt ook met het plantgoed. Tijdens deze fase worden de meeste planten nog eens geknipt of gemaaid zodat er een bossig eindproduct ontstaat. Enkele soorten worden het jaar erna overgebracht naar een 4 liter, 5 liter, 7.5 liter en zelfs 10 liter container waardoor er een extra zware kwaliteit verkregen wordt.


Bossig eindproduct potentilla 2 liter

Voor onze coniferenteelt kopen we plantgoed in bij collega-kwekers. Deze worden afgekweekt in een 2 of 5 liter container.

Tijdens de teelt worden langzaamwerkende meststoffen toegepast. Hierin maken we gebruik van onder andere een 8-9 maanden en 12-14 maanden werkende Osmocote waardoor de plant na levering zijn goede kwaliteit behoudt. Ook worden de planten regelmatig nagelopen op onkruid en ziektes. Door deze goede controles zijn wij MPS-A gekwalificeerd.

Ons team bestaat uit 4 vaste krachten en 9 à 10 scholieren als oproepkracht of vakantiewerk. Ook hebben wij regelmatig stagiairs. Hiervoor zijn wij erkend opleidingsbedrijf via Aequor.